Uppsala - Villkor

Allmänna villkor Uppsala kulturskola

 

1. Registrering av användarkonto i StudyAlong krävs

För att delta i Uppsala kulturskolas kurser krävs att både elev och vårdnadshavare registrerar användarkonton i StudyAlong.


2. Bokning och betalning

2.1 Vem får delta i Uppsala kulturskolas undervisning?

Uppsala kulturskola erbjuder undervisning för Uppsala kommuns barn och unga, 6-20 år. För att kunna boka en plats på Uppsala kulturskola måste eleven vara folkbokförd i Uppsala kommun. Den vårdnadshavare som registrerar barnkontot behöver också vara folkbokförd i Uppsala kommun. Om eleven är folkbokförd i Uppsala kommun, men ingen av vårdnadshavarna är det måste registrering göras manuellt av kulturskolans expedition. 


2.2 Begränsat antal kurser samtidigt

Varje elev kan samtidigt delta i maximalt 2 ämneskurser på Uppsala kulturskola, varav maximalt en instrumentalkurs (inklusive enskild sångundervisning). Kör, Orkester och FMT kan man delta i utöver dessa två ämneskurser. (Se mer info om vad FMT är på kulturskolans hemsida). 

2.3 Avgifter

Avgifterna för Uppsala kulturskola bestäms av Kommunfullmäktige. Kursavgift och instrumenthyra debiteras terminsvis. Priserna för kulturskolans kurser framgår i kurskatalogen. I kundvagnen visas det totala priset samt eventuella övriga avgifter. Betalningsvillkor finns angivet i kundvagnen.

Kostnad för noter- eller annat musikmaterial, instrumenthyra, danskläder eller annat kursmaterial kan tillkomma.

2.3.1 Syskonrabatt

Om flera syskon i samma familj deltar i undervisning på Uppsala kulturskola betalar familjen maximalt 2 100 kr/ termin. Maxbeloppet gäller endast en kurs per elev och inkluderar inte instrumenthyra. Inte heller avgift för avancerade programmet eller vuxenavgift inkluderas i syskonrabatten.

2.3.3 Uppdelad betalning

Kursavgift och instrumenthyra debiteras terminsvis. Om du har behov av att dela upp betalningen, vänligen kontakta kulturskolans expedition så hjälper vi dig med det.

 

2.4 Köpprocessen 

Du bokar en kurs genom att registrera ett konto på StudyAlong och sedan i kurskatalogen välja den kurs du eller ditt barn vill gå, placera den i kundvagnen och bekräfta ”betalning via faktura”. 

Eventuella rabatter dras av automatiskt när du har bokat en kurs och sedan slutför din bokning i kassan.

Köpet är bindande och du är betalningsskyldig för hela terminen när du har godkänt och slutfört din bokning genom att trycka ”betalning via faktura”.

Betalning sker via faktura. Fakturan ska betalas senast på förfallodatumet. Vid utebliven betalning utgår dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635). Uppsala kommun har rätt till ersättning för skriftlig betalningspåminnelse i enlighet med tillämplig lag. Om betalning inte sker skickas inkassokrav enligt inkassolagen (1974:182).  

Normalt skickas fakturorna ut under februari för vårterminens kurser. Anmälningar som kommer in efter februari faktureras i maj. Höstterminens fakturor skickas i oktober och december.

Saknar du en faktura? Du kan vända dig till Ekonomisupport för att få en kopia: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

OBS: En obetald faktura gäller inte som avbokning.

Om du under köpprocessen ångrar några kurser du valt klickar du på ”Ta bort” i din kundvagn och kursen tas då bort. Du har möjlighet att korrigera de val du gjort till dess att du har bekräftat betalningen via faktura. Efter att ditt köp har genomförts dirigeras du automatiskt till en sida med titeln ”Orderbekräftelse”. Skriv gärna ut denna sida som kvitto. 

 

2.5 Bokningsbekräftelse 

När du bokar din plats får du en bekräftelse till din angivna e-postadress med information om plats, tid, dag och lärare. Har du inte fått en bekräftelse via e-post, var vänlig kontakta Uppsala kulturskola på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

2.6 Ångerrätt 

Du kan avboka din kurs fram till 14 dagar innan terminsstart utan avgift. Som terminsstart räknas det datum då kulturskolans undervisning startar, inte det datum då elevens första lektion skulle ha varit. OBS! Om du betalat terminsavgift och avanmäler senast 14 dagar innan kursstart måste du kontakta kulturskolans expedition för att få en återbetalning av avgiften. Om du avanmäler senare än 14 dagar innan kursstart återbetalas inte avgiften.

Om du bokar din plats senare än 14 dagar innan kursstart gäller ångerrätten fram till dagen innan kursstart. Om kursen redan har startat när du genomför ditt köp så har du ångerrätt fram till dagen innan din första lektion. 

Om du ångrar ditt köp av kurs måste du avboka kursen via ditt konto i StudyAlong. Du loggar in på kontot som myndig elev eller vårdnadshavare och väljer den aktuella kursen. Klicka sedan på ”Avsluta kursdeltagande” och följ de vidare instruktionerna. Ange orsak: Ångerrätt.

Det går inte att avboka via e-post.

2.6.1 Prova-på

Uppsala kulturskola erbjuder möjlighet att prova på kulturskolans olika ämnen i samband med Öppet hus varje år. 

I dans, teater,  bild och form och skrivande har du också möjlighet att prova-på kursen ett tillfälle utan avgift. Om du avslutar platsen i något av dessa ämnen efter första tillfället blir du inte betalningsskyldig. OBS! Du måste avsluta platsen i StudyAlong, att inte komma till lektion räknas inte som avanmälan. 

I instrumental- och sångundervisningen gäller att du är betalningsskyldig så snart du genomfört bokningen enligt punkt 2.4 ovan.

 

2.7 Skyddade personuppgifter

Behöver du särskild hantering av skyddade personuppgifter? Vill du till exempel registrera ett barn som har skyddad identitet, på en kurs hos Uppsala kulturskola? Kontakta då kulturskolans expedition för manuell registrering: 018-727 20 87, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


3. Samtycke att synas på bild eller film

När du registrerar ditt barn eller dig själv som myndig elev godkänner du eller nekar du till att synas på bild eller film i kulturskolans verksamhet. Du kan när som helst återta ditt samtycke via inställningar i ditt konto. Läs mer här: länk till kulturskolans medgivande för bild och film

Du godkänner eller nekar i nästa steg i ansökningsprocessen

 

4. Alla kurser gäller endast en termin – återanmälan krävs

För att fortsätta på kulturskolan kommande termin måste du köpa en ny kurs. Du som redan går på kulturskolan får ett kurserbjudande på "Mina sidor" i StudyAlong och via e-post. Denna kurs måste du godkänna och betala inom angiven svarstid för att säkra din plats under kommande termin.

Vi återbetalar eller reducerar inte avgiften om du slutar under pågående termin. 

 

5. Villkor för undervisning 

Undervisningen på Uppsala kulturskola bedrivs både i grupp och som enskild undervisning. En del av undervisningen sker i form av gemensamma framträdanden vid kulturdagar, konserter, uppspel, uppvisningar, utställningar och aktiviteter som arrangeras av Uppsala kulturskola.

 

5.1 Lektionsgaranti

Uppsala kulturskola har en garanti på 28 lärarledda kurstillfällen under ett läsår (Gäller inte kör och FMT). 

Med kurstillfälle menas schemalagd lektion, extra repetitionstillfälle, konsert, föreställning, tillfälle med fjärr- och/eller distansundervisning, digitalt framträdande, filminspelning för webben, konsertbesök eller liknande tillfälle under överseende av en eller flera lärare. 

Om inte kulturskolan kan erbjuda minst 28 lärarledda kurstillfällen under ett sammanhållet läsår kommer kursdeltagarna i första hand att erbjudas att ta igen lektionen vid senare tillfälle om möjlighet finns till detta.

Ett ersättningstillfälle kan i det fallet komma att erbjudas på en annan veckodag, under en annan tid, eller i en annan form än det inställda ordinarie kurstillfället.

I andra hand kan det bli aktuellt med en reduktion av terminsavgiften. Kontakta kulturskolans expedition om du upplever att garantin inte uppfyllts.

Vi kompenserar inte med ytterligare undervisningstillfällen vid inställda lektioner så länge garanterat antal lektionstillfällen erbjuds.

 

5.2 Inställda lektioner

Inställda lektioner meddelas eleverna och/eller vårdnadshavare via StudyAlong, sms och/eller e-post. Det är därför viktigt att alla elever och vårdnadshavare har fyllt i aktuella kontaktuppgifter på ”Min sida” i StudyAlong.

 

5.3 Inställd kurs

Kulturskolan kan tvingas ställa in en kurs. Du har då rätt att få tillbaka den avgift du betalat. 

 

6. Hyra av instrument

De flesta instrument kan hyras från Uppsala kulturskola under den period eleven deltar i kulturskolans undervisning. Dock inte piano, gitarr, elgitarr, elbas, blockflöjt eller trumset/slagverk – dessa instrument behöver du själv införskaffa eller på annat sätt ha tillgång till för att på bästa sätt tillgodogöra dig undervisningen på kulturskolan.

För att hyra instrument behöver du tala med din lärare så att denne väljer ut ett lämpligt instrument i instrumentförrådet. Därefter bokar du en tid med kulturskolans tekniker för att hämta ut instrumentet. Observera att endast elever som deltar i undervisning på Uppsala kulturskola kan hyra instrument från Uppsala kulturskola.

Hyresavgiften per instrument gäller per termin och hela avgiften ska betalas även om instrumentet återlämnas under terminen. 

Maximal hyrestid är sex terminer, därefter kan kulturskolan återkräva instrumentet om ny elev behöver det.

När eleven slutar på kursen ska instrumentet, med eventuella tillbehör, omgående återlämnas till kulturskolan.  Kontakta kulturskolans tekniker på 018-727 20 81 för att boka tid för återlämning. Observera att om hyrestagaren inte återlämnat instrumentet innan terminsstart är hyrestagaren betalningsskyldig för hela terminen.

 

6.1 Ansvarsförbindelse vid hyra av instrument

En ansvarsförbindelse gällande hyra av instrument uppstår då du som vårdnadshavare godkänner kulturskolans villkor vid hyra av ett instrument. Nedanstående gäller:

Elev som hyrt ett instrument av kulturskolan är skyldig att vårda instrumentet väl och se till att instrumentet är i användbart och av skolans tekniker godkänt skick när det återlämnas. 

Förbrukningsdelar som t ex strängar, plektrum, rör etcetera bekostas av eleven.

Vid eventuella skador på instrumentet som uppkommit under hyrestiden står eleven för reparationskostnaderna. 

Vid förlorat instrument eller om ett instrument blivit så skadat att det inte går att använda ersätter eleven kostnaden för instrumentet med hela värdet. Värdet varierar mellan olika instrument och en värdering görs i varje aktuellt fall av Uppsala kulturskola, baserat på inköpspris och inköpsår.

Hyrt instrument får inte lånas ut eller användas av annan än eleven.

Finner skolan att hyrestagaren genom olämplig hantering eller förvaring riskerar att förstöra instrumentet ska det omedelbart återlämnas.

I fråga om underårig elev är vårdnadshavare ersättningsskyldig enligt ovan vid skadat eller förlorat/förstört instrument.

 

7. Vad är StudyAlong?

StudyAlong är ett verksamhetssystem framtaget för Sveriges musik- och kulturskolor. Det består av fyra integrerade delar:

• kurskatalog

• adminverktyg

• lärplattform med chattfunktion

• undervisningsmaterial

Uppsala kulturskola använder sig av StudyAlong för att erbjuda kursplatser via kurskatalogen och för att administrera bokning, bekräftelse och betalning samt för att kommunicera och informera om undervisningen.

StudyAlong används även för att dela noter, texter, musik och filmer mellan lärare och elever samt för fjärr- och distansundervisning.

Myndig elev samt vårdnadshavare för underårig elev måste registrera ett konto i StudyAlong. Detta är nödvändigt bland annat för att kunna boka, betala samt få löpande information om de kurser som eleven deltar i. Utöver detta måste ett elevkonto skapas för den aktuella eleven – för att eleven ska komma åt iRum, chat och andra undervisningsfunktioner.


7.1 Hur fungerar iRum?

De digitala klassrummen - iRummen - i StudyAlong är gruppchattar där berörda elever, vårdnadshavare och lärare för gemensam dialog, främst rörande undervisning inkl. videochatt, bild, film och digitala lektioner.

Den dialog som förs i ett digitalt klassrum är att jämställa med den dialog som förs i ett fysiskt undervisningsrum där samtliga deltagare i rummet tar del av dialogen.

Du som vårdnadshavare/elev kan när som helst radera dina inlägg eller höra av dig till oss om du behöver hjälp med att radera dina inlägg i iRummen.

OBS: Samtliga inlägg/bilder/filmer som postas i respektive iRum går automatiskt ut som notiser till samtliga deltagare som tar del av dialogen. Notiser skickas ut via e-post och syns på StudyAlong, ”Mina sidor”.

 

8. Information om behandling av personuppgifter

När du som myndig elev eller som vårdnadshavare till underårig elev registrerar konto i StudyAlong uppger du dina/ditt barns personuppgifter.

I samband med registrering och kursbokning godkänner du att Uppsala kommun lagrar och använder personuppgifterna i kulturskolans verksamhet för att fullfölja ingånget avtal. Personuppgiftsansvarig är Kulturnämnden i Uppsala kommun.

Följande personuppgifter om dig/ditt barn behöver registreras/sparas för att Uppsala kommun ska kunna behandla din ansökan om plats vid kulturskolan och för att fullgöra avtalet:

• Namn

• Personnummer

• E-postadress

• Adress

• Telefonnummer

• IP-adress 

Adressuppgifter hämtas automatiskt från Skatteverket. Övriga nödvändiga uppgifter registrerar du själv när du använder tjänsten för att ansöka om plats till kulturskolan. Om du inte registrerar efterfrågade uppgifter kommer Uppsala kommun inte kunna behandla din ansökan.

Kontakta kulturskolan om du vill veta vilka av dina personuppgifter vi använder och hur vi använder dessa. Du kan också be oss ändra dina personuppgifter om något i uppgifterna är fel. Kontakta oss även om du vill att vi ska radera dina personuppgifter eller om du tycker att vi använder dina personuppgifter fel på något sätt.

Du kan alltid kontakta Uppsala kommun och säga att du vill återkalla samtycket till att du själv (myndig elev) eller ditt barn får synas/vara med på bild/film inom kulturskolans verksamhet.

Om du har några frågor om dina personuppgifter ska du kontakta Uppsala kommun.

Om du vill klaga på hur Uppsala kommun använder dina personuppgifter kan du kontakta Datainspektionen.

Uppsala kommun tillämpar gällande integritetslagstiftning vid all behandling av personuppgifter. Läs mer om hur Uppsala kommun hanterar dina personuppgifter på: Behandling av personuppgifter - Uppsala kommun

 

9. Cookies 

Denna internetplats använder sig av cookies. En cookie är en liten textfil som lagras på din dator och som innehåller information för att hjälpa webbutiken att identifiera och följa användare. Cookies finns som sessionscookies och som cookies och lagras permanent på din dator.

Under tiden för ditt första besök i webbutiken blir din webbläsare tilldelad en sessionscookie som är unik och som används för att inte blanda ihop dig som användare med andra användare. För att kunna använda webbutiken bör du tillåta cookies i din webbläsare. Denna typ av cookie används enbart för att ge dig som besökare en bättre upplevelse och support och lagrar inga personliga uppgifter om dig. Cookies kan raderas.

I denna webbutik används cookies exempelvis för att hålla koll på din kundvagn, dina inställningar och vilka sidor du besökt för att kunna ge dig en bättre kundupplevelse och support.

 

10. Force Majeure

Vid händelse av krig, extraordinär händelse, eldsvåda, naturkatastrof, epidemi, pandemi, brottsligt angrepp, extrema väderförhållanden eller närliggande oförutsedda händelser frånsäger sig kulturskolan ansvaret att fullfölja sitt åtagande att leverera kurser enligt gällande villkor. Kulturskolans kurs- och instrumentavgift rabatteras eller återbetalas inte.

 

11. Kontakta kulturskolan 

För frågor kring din anmälan till kulturskolan eller om vår verksamhet är du välkommen att kontakta expeditionen.

Skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Eller ring 018-727 20 87


Välkommen till Uppsala kulturskola!




Ella-Kari Norberg

Kulturskolechef