Solna kulturintroduktion - Vanliga frågor och svar

FAQ Solna kulturintroduktion - Vanliga frågor och svar

 

Vad är Solna kulturintroduktion?

 

Solna stads kulturintroduktion är kultur- och fritidsförvaltningens samlade kulturutbud för förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Solna. Kulturintroduktionen möjliggör för alla barn och elever, oavsett bakgrund, att ta del av professionell kultur under sin skoltid. På bokningssidan Solna kulturintroduktion (studyalong.se/solnakulturintroduktion) hittar lärare och pedagoger kostnadsfria program från Biblioteken i Solna, Solna kulturskola, Ung Fritid och Kultursektionens samarbeten med det professionella kulturlivet. Nya kostnadsfria kulturprogram släpps under hela läsåret i samverkan med ett flertal kulturaktörer. Bokningssidan samlar varje skolas programdeltagande vilket effektiviserar uppföljning och administration. Solna kulturintroduktion kan inte bokas av privatpersoner men är öppen för inblick och förslag!

Hur funkar bokningssidan?

 • På första sidan hittar du aktuella program i kultur- och fritidsförvaltningens samlade utbud. Nya program släpps kontinuerligt under läsåret. Prenumerera gärna på nyhetsbrevet för tips om nya program som läggs ut, se nedan.
 • Du kan söka program genom att filtrera på ett specifikt datum, årskurs, kulturaktör m.fl. Du ser bokningsbara tillfällen genom att klicka på ”Visa tillfällen”. Programkatalogen uppdateras i realtid när man väljer sina olika filtreringar. Nollställ filtrering för att se alla program igen.
 • Om det finns möjlighet att ställa sig i kö till ett fullbokat program, syns knappen ”Ställ dig i kö”. Bokningsansvarig kan då ställa sig i kö och bli tilldelad plats  när det blir platser lediga. Du ser dina köplatser under ”Min sida” när du loggar in med skolans inloggningsuppgifter.
 • När det står ”Gruppbokning” i aktivitetens information betyder det att programmet endast kan ta 1 grupp åt gången. Hur många antal personer som kan ingå i gruppen anges i programtexten.
 • ”Ej datumbestämt” innebär att programmet inte har något specifikt datum. Kulturaktören tar kontakt med dig som bokningsansvarig för att boka upp en tid som passar båda. Om ni inte kan hitta en tid som passar tas bokningen bort.
 • ”Intresseanmälan” betyder att du som bokningsansvarig kan göra en intresseanmälan för att få förslag på upplägg, dag och tid. Du ser dina intresseanmälningar på ”Min sida” när du loggar in. Du får inte en bokningsbekräftelse utan arrangören hör av sig till dig som bokningsansvarig.
 • Om du vill boka eller göra en intresseanmälan måste du logga in med din skolas inloggningsuppgifter.

Hur logga in och boka program?

 • När du hittat ett program, klickar du på "Boka", ”Intresseanmälan” eller ”Ställ dig i kö”.
 • Dina valda program samlas under ”Mina bokningar” längst upp på sidan.
 • När du är färdig för att slutföra dina val klickar du på "Gå vidare".
 • Logga in med din skolas inloggningsuppgifter som har skickats separat via mail och brev till din skolas expedition. Det går endast att genomföra bokningar när du har loggat in med skolans inloggningsuppgifter. Det går inte att logga in med bank-id eller ditt personliga konto som bokningsansvarig.
 • Om du loggar in första gången, måste du först lägga till dig själv som bokningsansvarig för att kunna boka. Flera bokningsansvariga kan kopplas till samma program.
 • När du har registrerat dig som bokningsansvarig kan du välja ditt namn i rullistan ”Välj bokningsansvarig till program”.
 • Fyll sedan i Antal platser, ange klass/grupp och ålder på barn/elever på dina bokningar.
 • Avsluta med att klicka på "Ok". Den knappen dyker först upp efter att du har fyllt i plats, klass/grupp och ålder.
 • Nu har du bokat och du får en bokningsbekräftelse till din e-postadress med en biljett som du kan skriva ut och ta med till programmet. OBS! Bokningsbekräftelsen skickas med avsändare Studyalong.se
 • Du kan även se din bokning under Min sida.
 • Nästa gång du vill boka finns dina uppgifter kvar som bokningsansvarig. Du ska alltid logga in med skolans inloggningsuppgifter för att boka program.

Vad är bokningsansvarig & iRum?

Bokningsansvarig är den lärare som genomför bokningen. Du är endast bokningsansvarig för de program som du har bokat för din klass/grupp. Som bokningsansvarig får du ett personligt användarkonto men detta går bara att se redan genomförda bokningar för din klass och programmens tillhörande iRum. I iRummen finns ev lärarmaterial/bilder/videos inför ert besök. Du även kommunicera med arrangören både innan och efter programmet genom att skriva på anslagstavlan. Du hittar iRummen under ”Min sida” och under ”Slutförda bokningar”. OBS! Det går endast att genomföra nya bokningar när du loggar in med skolans inloggningsuppgifter.

Vad är medföljande lärare?
Man kan lägga till flera bokningsansvariga till samma bokning och syns då som medföljande lärare i bokningen. Medföljande lärare läggs till i sista steget innan bokningen genomförs. Alla bokningsansvariga/medföljande lärare får all biljettinformation som skickas ut. För att kunna läggas till som medföljande lärare måste denna först registrera sina uppgifter som bokningsansvarig.

Hur registrera bokningsansvarig (medföljande lärare)?

 • Logga in med skolans inloggningsuppgifter.
 • Under ”Bokningsansvariga” hittar du knappen ”Lägg till bokningsansvarig”, klicka på den.
 • Skriv in användarnamn, e-post och lösenord. Tänk på att användarnamn och e-postadress måste vara unika, alltså det går inte att ha samma e-postadress för flera bokningsansvariga. Lösenordet kan dock vara samma som det skolan har. Klicka på ”Fortsätt” när du är färdig.
 • I Steg 2 fyll i förnamn, efternamn och telefonnummer till bokningsansvarig. Läs användarvillkoren och hur dina personuppgifter kommer behandlas. Om du accepterar, klicka i den lilla boxen och klicka på ”Registrera”.
 • Nu har du lagt till en ny bokningsansvarig lärare och denna kan nu väljas som medföljande lärare på bokningar.

 

Hur avboka program?

Skicka ett e-postmeddelande till programansvarig (se bokningsbekräftelse/biljett eller direktkontakt med arrangör) med kopia till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. minst 7 dagar innan programmet äger rum. Berätta vilket program du vill avboka, samt bokningens datum och tid. Om du måste avboka senare p g a sjukdom eller särskilda omständigheter, kontakta arrangör via telefon eller sms. Eftersom skolans alla bokningar samlas centralt kan du be kollega eller administratör på skolan att kontakta programansvarig. Kontaktuppgifter finns

Hur får jag skolans inloggningsuppgifter?

Alla skolor och förskolor i Solna har unika inloggningsuppgifter för skolan som alla pedagoger och lärare på skolan ska använda för att boka program. Uppgifterna med skolans användarnamn och lösenord skickades ut via e-post och brev till respektive skolas expedition under vecka 2, 2020. Om din skola saknar inloggningsuppgifter kan du kontakta This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. för att få dem utskickade på nytt.

Nyhetsbrev för lärare och pedagoger

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet Solna kulturintroduktion som skickas ut ca 6 gånger/termin med tips om nya kulturprogram samt erbjudanden om fortbildning mm. Välj det nyhetsbrev som riktar sig till din klass/grupp:

Förskola – åk 3: http://www.anpdm.com/form/41455D4474484151417940/424758467442465F4471

Grundskola åk 4-9:  http://www.anpdm.com/form/41455D4477404451437440/424758467442465F4471

Gymnasiet: http://www.anpdm.com/form/41455D4474454451467040/424758467442465F4471

 

 

Villkor och kontakt

Program inom Solna kulturintroduktion är kostnadsfria, om inte annat anges, för alla skolor och förskolor med placering och verksamhet i Solna. Om ett program avbokas mindre än 7 dagar innan programmet, får den som är bokningsansvarig en anmärkning om inte akut sjukdom eller andra särskilda omständigheter kan uppges. Vid upprepade anmärkningar kan bokningsansvarig stängas av för nya bokningar.

Kultur- och fritidsförvaltningen, Solna stad är ansvarig för Solna kulturintroduktion. Kontakt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.